KS kultura sjećanja / remembrance culture

Online diskusija “Usmena povijest i osobna sjećanja u nastavi povijesti”

online-cinemastories-29.03..jpg
March 29, 2024

29. ožujka održana je online diskusija “Usmena povijest i osobna sjećanja u nastavi povijesti” na kojoj su sudjelovale Vesna Teršelič, Tena Banjeglav i Diana Todorova iz Documente.

Documenta je organizirala online diskusiju u sklopu projekta „Cinemastories of the Second World War” na kojem surađujemo s partnerima iz Slovačke (POST BELUM SK, Tachles TV), Češke (POST BELUM CZ) i Njemačke (The Memorial Bautzner Straße).

Diana Todorova predstavila je projekt „Cinemastories of the Second World War”. U sklopu projekta partnerske organizacije snimile su preko 40 intervjua sa svjedocima vremena u Hrvatskoj, Slovačkoj, Češkoj i Njemačkoj. U razgovorima govornici različitih generacija dijele svoja sjećanja na Drugi svjetski rat, iskustva svojih obitelji, priče stradanja, no i otpora. Ne temelju prikupljenih svjedočanstva svaka partnerska organizacija napravila je dokumentarni film koji će biti prikazivan u školama te za širu javnost.

Tijekom online diskusije Vesna Teršlelič predstavila je film “Šume šume” u režiji Renate Poljak. Film donosi priče četiri partizanki – Hilda Hećej, Nanica Paroški, Marija Pipek i Zdenka Brčić. Vesna Teršelič napomenula je kako u Hrvatskoj, u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB-u), s puškom u ruci, u partizanskim bolnicama, kulturno-prosvjetnom radu i obavještajnim aktivnostima sudjelovalo je 43.660 žena, a život je položilo 4.579 žena. Od 290 narodnih heroja iz Hrvatske samo je 18 žena, od kojih su 14 položile svoje živote u NOB-u. U redovima NOB-a od 1941. – 1945. borilo se više od 100.000 žena. Poginulo je više od 25.000. Od 91 žena koje su u Jugoslaviji proglašene narodnim heroinama, 73 su stradale u NOB-u. Broj žena odlikovanih Ordenom narodnog heroja predstavlja 6,87 % od ukupnog broja odlikovanih pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Partizanskih odreda Jugoslavije (1323).

Film “Šume šume” nastao je u sklopu projekta u koprodukciji s KINEMATOGRAF. Premijera filma bit će u sklopu festivala Zagreb Dox. Film je sufinanciran sredstvima Europske unije i Hrvatskog audiovizualnog centra

U sklopu diskusije Tena Banjeglav govorila je o značaju osobnih sjećanja u nastavi povijesti. Napomenula je kako korištenjem osobnih sjećanja učenicima se omogućuje perspektiva povijesti “odozdo” koja uključuje priče pojedinaca i pojedinki, priče iz svakodnevnog života te priče marginaliziranih skupina koje često nedostaju u nastavi povijesti. Također, uključivanje intervjua sa svjedocima vremena u nastavu potiče razvoj empatije i interesa za temu. Istovremeno, kod korištenja osobnih priča i intervjua potrebno je dodatno pripremiti učenike, upoznati ih s kontekstom povijesnog razdoblja te upozoriti ih na nepouzdanost i subjektivnost sjećanja. Osim toga, iz priče sugovornika moguće je čuti stereotipe, predrasude i druge stavove koji mogu biti problematični za nastavu, ako ostanu neadresirani. Ipak, korištenje osobnih priča u nastavi ima puno više prednosti te snažan utjecaj na učenike.


Online diskusija održana je sklopu projekta „Cinemastories of the Second World War: Documentary films featuring WWII survivors and members of resistance as awareness and educational tools towards unbiased society“.

Projekt sufinancira Europska unija.

EN_co_fundedvertical_RGB_POS.png