KS kultura sjećanja / remembrance culture

Otvoreno pismo u povodu povlačenja udžbenika povijesti

Udžbenik
Dec. 29, 2023

Tražimo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja preispita odluku o povlačenju udžbenika „Zašto je povijest važna? 4“, autora Miljenka Hajdarovića, Nikice Torbice i Vedrana Ristića iz Kataloga odobrenih udžbenika. Posljedica ove odluke je faktična zabrana udžbenika. Ne uspijevamo se sjetiti druge situacije zabrane udžbenika povijesti bez mogućnosti ispravka, ni u Hrvatskoj, ni u Europskoj uniji.

Povlačenje bez mogućnosti ispravka nije u skladu s temeljnim ustavnim demokratskim načelima. Želimo vjerovati da živimo u slobodnom i demokratskom društvu u kojem su dobrodošle različite interpretacije povijesti, u zemlji u kojoj se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli, a cenzura je zabranjena.

Povijest je važna da bi buduće generacije mogle naučiti o greškama prethodnih iz knjiga, a ne isključivo na vlastitoj koži. Propisivanje samo jedne jedine “istine” obeshrabruje razvoj kritičkog mišljenja, vještina rasprave i dijaloga i kosi se s pravom mladih na demokratsko obrazovanje.

Povijest je opasna jer u rukama nacionalistički (ideološki, vjerski...) ostrašćenih povjesničara postaje propagandno-huškačka djelatnost koja isključuje kritičan pristup i propisuje mitove, perpetuira netrpeljivost i stvara plodno tlo za buduće sukobe.

Cijeli tekst otvorenog pisma možete pročitati u prilogu.