KS kultura sjećanja / remembrance culture

CARE - Suprotstavimo se negiranju i iskrivljavanju činjenica o Holokaustu aktivnim građanstvom, sjećanjem i obrazovanjem

jasenovac
March 28, 2024

Projekt „Suprotstavimo se negiranju i iskrivljavanju činjenica o Holokaustu aktivnim građanstvom, sjećanjem i obrazovanjem“ (CARE), koji sufinancira Europska unija kroz program CERV provodi se od 1. ožujka 2024. do 28. veljače 2026.

Cilj projekta je razviti mrežu edukatora i mladih aktivnih u pamćenju prošlosti na dostojanstven način, kako bi spriječili i suprotstavili se negiranju Holokausta i iskrivljavanju činjenica te kako bi stvorili okvire za interkulturalni dijalog i aktivno građanstvo.

Nastavnicima iz Hrvatske, Grčke, Italije, Litve, Poljske, Rumunjske i Srbije ponudit će se niz mogućnosti za profesionalni razvoj. Između 30 i 35 nastavnika i drugih obrazovnih stručnjaka sudjelovat će na četverodnevnim seminarima u svakoj od navedenih zemalja. Dobiti će podršku za rad sa svojim učenicima na provedbi projekata s fokusom na lokalnu povijest, koji će uključivati učenje i istraživanje, kao i dio u kojem će učenici dijeliti novostečeno znanje na kreativne načine sa širom publikom. Učenici će naučiti kako prepoznati pojave negiranja i iskrivljavanja činjenica o Holokaustu na internetu i kako ih prijaviti. Podijelit će svoje iskustvo u online monitoringu i u provedbi projekata sa svojim vršnjacima na međunarodnoj konferenciji. Učenici će stvoriti mrežu mladih europskih ambasadora za pamćenje i aktivno građanstvo.

Najaktivniji nastavnici iz mreže, zajedno s drugim stručnjacima u obrazovanju iz civilnog sektora i javne administracije iz deset europskih država, bit će pozvani na međunarodni seminar u Litvi. Tamo će podijeliti svoje iskustvo rada s učenicima interdisciplinarnim pristupom, s ciljem učenja o Holokaustu i promoviranja ljudskih prava. Na međunarodnom seminaru, raspravljat će se o konkretnim koracima za učvršćivanje i širenje europske mreže edukatora koji se bave Holokaustom i ljudskim pravima i raditi na jačanju utjecaja na donositelje odluka.

Rezultat projekta bit će i dvije publikacije: knjižica s projektima učenika, koja će inspirirati ostale mlade ambasadore da promoviraju pamćenje i demokraciju; i vodič za nastavnike na temu žena u otporu.

Partneri u projektu: Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Hrvatska, Interkulturalni Institut Temišvar, Rumunjska, Židovski muzej u Ateni, Grčka, Zaklada CDEC, Italija, Međunarodna komisija za evaluaciju zločina nacističkih i sovjetskih okupacijskih režima, Litva, Terraforming, Srbija.

Projekt sufinancira i TOLI – Institut Olga Lengyel za istraživanje Holokausta i ljudskih prava. TOLI predstavlja i unaprjeđuje svoju interdisciplinarnu metodologiju za poučavanje o Holokaustu i ljudskim pravima, koju su razvili njegovi djelatnici.

EN_co_fundedvertical_RGB_POS.png