KS kultura sjećanja / remembrance culture

Filmske večeri u Močvari: "Šume šume"

53707328230_a35e0f7eaa_b.jpg
May 20, 2024

Teme kolektivnih i osobnih memorija, njihovih reprezentacija i različitih odnosa prema društvenim i privatnim nasljeđima prošlih vremena (i prostora), među najistaknutijim su stvaralačkim interesima vizualne umjetnice i redateljice Renate Poljak. U novom filmu Šume šume (2024), svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom radu, Poljak poseže za metodološki uzornim, ali istovremeno poetiziranim oralnohistorijskim postupkom u kojega uz intervjue s dvjema protagonisticama (osječkom špijunkom i najstarijom živućom partizankom) upliće i zvučni zapis glasa treće obogaćen filmskom arhivom te eksperimentalnu interpretaciju dnevničkih zapisa četvrte – one koja je prije smrti od tifusa iskusila fatalnu ljubav. Šume šume tako nisu tek vrijedno svjedočanstvo o antifašističkoj borbi žena i njihovom položaju u poslijeratnoj Jugoslaviji, već i traganje za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima, ali posredno i film o današnjoj, podosta strabističkoj perspektivi na prošlost.

O tim i drugim ženama nevjerojatne snage, ljubavi i osjećaja za pravdu na Filmskoj večeri u Močvari 20. svibnja nakon projekcije filma Šume šume razgovaramo s redateljicom Renatom Poljak, producenticama Vesnom Teršelič (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću) i Dijanom Cetinom Mlađenović (Kinematograf) te povjesničarkom Natašom Mataušić – suradnicom filma i jednom od najboljih poznavateljica Antifašističke fronte žena u ratu i miru.

Gošće:

Renata Poljak, redateljica

Nataša Mataušić, povjesničarka

Vesna Teršelič, producentica (Documenta) i mirovna aktivistica

Dijana Cetina Mlađenović, producentica (Kinematograf)

Moderira: Silvestar Mileta

Raspored:

19:30 vrata

20:00 projekcija

21:10 razgovor


Filmska projekcija je održana sklopu projekta „Cinemastories of the Second World War: Documentary films featuring WWII survivors and members of resistance as awareness and educational tools towards unbiased society“.

Projekt sufinancira Europska unija.

HR_co-funded_by_VERTICAL_RGB_POS.original.png