KS kultura sjećanja / remembrance culture

Međunarodni ljetni kamp “Venues of Victims // Venues of Perpetrators”

26. kolovoza 2018.

Nakon višemjesečnih intenzivnih priprema više od 60 mladih iz 12 europskih zemalja stiglo je u subotu u Zagreb kako bi sudjelovali u Međunarodnom ljetnom kampu „Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja. Mapiranje, dekodiranje i analiza uloge građanskog obrazovanja o povijesti u (europskom) radu s mladima “. Projekt usmjeren na odnos između građanskog obrazovanja o povijesnim temama i (suvremenog) obrazovanja o ljudskim pravima provodi se u suradnji institucija za obrazovanje mladih, omladinskih organizacija civilnog društva, zaklada, muzeja, spomen-područja i istraživačkih institucija iz Belgije, Francuske, Hrvatske, Litve, Norveške, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Češka i Njemačka. Ljetni kamp bavi se različitim perspektivama i pitanjima kao što su međuovisnost između vladajuće ideologije i javne predstave o povijesti, nasljeđe totalitarnih i autoritarnih režima u Europi 20. stoljeća, kao i pitanjima suvremenih izazova u suvremenoj Hrvatskoj i Europi.

S ciljem omogućavanja različitih perspektiva, kamp će se odvijati na različitim mjestima u Hrvatskoj. Početak je u Zagrebu, a slijede Vukovar, Pula i Rijeka. Sve aktivnosti tijekom kampa provode mladi youth-leaderi, uz podršku projektnog tima i vanjskih stručnjaka.

Prva dva dana u Zagrebu protekla su u međusobnom upoznavanju sudionika, istraživanju lokalne sredine i rasprava o temi "ideološki poredak i prikaz prošlosti" s fokusom na reprezentaciju prošlosti u muzeju te povijest u javnom prostoru. Pred sudionicima su sada tri intenzivna dana u Jasenovcu i Vukovaru, koje će proteći u bavljenju temama "ideološki motivirano nasilje" i "nasilje u kontekstu postkomunističke transformacije".

Gotovo je nemoguće izdvojiti najzanimljivije detalje kampa zbog velikog broja zanimljivih aktivnosti. Ipak, mogu se naglasiti sljedeći programski elementi:

Na putu za Vukovar sudionici će posjetiti spomen-područje Jasenovac. Posjet spomen-području prilika je za uvod u temu ideološki motiviranog nasilja u kontekstu Drugog svjetskog rata. Procjene broj žrtava Jasenovac osporavaju se i u hrvatskoj i srpskoj široj javnosti već desetljećima. Jasenovac predstavlja važan element populističke retorike u obje zemlje. U Vukovaru, gradu obilježenom secesijskim ratom u prvoj polovici devedesetih, sudionici imaju priliku upoznati predstavnike inicijative Ženski sud te čuti njihova svjedočanstva o iskustvima s nepravdom i nasiljem danas kao i u vrijeme rata.

Također, posjet "SENSE Centra za tranzicijsku pravdu" u Puli posvećen je bavljenjem iskustvima nasilja u Hrvatskoj i drugim postjugoslavenijim zemljama. Nadalje, sudionici će pitanje ideološki motiviranog nasilja nakon 1945. godine tematizirati i u sklopu obilaska nekadašnjeg internacijskog logora na Golom otoku.

Projekt je financijski podržan od strane Europske unije kroz program Erasmus+, te od strane Ureda za kulturu i medije Savezne Republike Njemačke, Savezne agencije za građanski odgoj i obrazovanje (BPB) te Planom za djecu i mlade Savezne pokrajine Thuringije (KJP).