KS kultura sjećanja / remembrance culture

Aktivnosti i javni događaji

Održan drugi partnerski sastanak projekta "Moj grad kroz vrijeme"

1691400685718.jpg
5. lipnja 2023.

U periodu od 2. do 4. lipnja 2023. svi partneri projekta „Moj grad kroz vrijeme“ okupili su se u Berlinu na drugom partnerskom sastanku. Prvi dan, isprobali smo ture koje su pripremili naši domaćini iz Artistanije i pritom bolje upoznali Berlin, posebno četvrt Neukolln u kojoj je smještena njihova organizacija. Zatim smo evaluirali sve što smo dosad napravili, posebno rad na prvom rezultatu te lokalne diseminacijske događaje. Sljedeći dan partneri su dogovarali metodologiju i strukturu za izradu drugog rezultata projekta – priručnika s radionicama i edukacijskih karata, što je i bio glavni cilj ovog sastanka.

S izradom rezultata počinjemo u rujnu. Pratite nas i dalje, kako biste dobili više informacija.

Projekt je financiran iz programa Erasmus+ Europske unije.

pročitajte više

Radionica i prezentacija “Moj grad kroz vrijeme”

19.05.2023.-1000-1330-Centar-za-mlade-Ribnjak-937x528.png
24. travnja 2023.

Gradovi u kojima živimo nisu neutralni. Oni su odraz vrijednosti i narativa koje komuniciraju prema građanima kroz elemente u javnom prostoru, kao što su spomenici, imena ulica i trgova, arhitektura. Međutim, mnogi građani nisu svjesni tog fenomena te mu ne pristupaju kritički.

Kroz projekt „Moj grad kroz vrijeme“ stvorit ćemo znanja, metode i preporuke pomoću kojih želimo razviti svijest građana, posebno mladih, te ih potaknuti na kritički pristup elementima javnog prostora u 7 europskih gradova: Zagreba, Berlina, Barcelone, Soluna, Beča, Gorizie i Maribora.

Pridružite nam se na radionici i prezentaciji prvog rezultata projekta u petak 19. svibnja 2023. od 10 do 13:30 u prostorima Centra mladih Ribnjak kako bi upoznali bolje javni prostor Zagreba. Na početku, prezentirat ćemo tematske jedinice na koje smo stavili naglasak – prikaz žena od tradicije do modernosti, lokacije vezane uz djelovanje Antiratne kampanje Hrvatske, mjesta povezana sa studentskim pokretima tijekom 20. stoljeća, kao i lokacije koje su povezane s doprinosom srpske manjine Zagrebu. Nakon prezentacije, sudionici će sami isprobati predstavljene ture, posjetiti odabrane lokacije te reflektirati o njima. Nakon povratka, zajedno ćemo odraditi evaluaciju isprobanih metoda, s ciljem njihova unaprjeđenja.

Prijavite se do 16.05. na link: https://forms.gle/YEJL17vmiqQBZpis6

Ako imate pitanja, kontaktirajte nas na tena.banjeglav@documenta.hr

Projekt je financiran iz programa Erasmus+ Europske unije.

pročitajte više

Održan prvi partnerski sastanak projekta „Moj grad kroz vrijeme“

328517711_957132952185745_7202392540098119579_n.jpg
20. siječnja 2023.

U ponedjeljak 16. siječnja 2023. okupili smo se u Zagrebu i u Kući ljudskih prava započeli partnerski sastanak kojim smo otvorili novi Erasmus+ projekt „Moj grad kroz vrijeme“. Cilj je bio upoznati sve partnere, započeti s izgradnjom timskog duha, riješiti poneka otvorena pitanja te ono najdraže, a i najvažnije odlučiti o temama i stvoriti metodologiju za prvi projektni rezultat – 7 publikacija koje će se baviti javnim prostorom u partnerskim gradovima (Barcelona, Beč, Berlin, Gorizia, Maribor, Solun i Zagreb)  i njihovim povijesnim i suvremenim problemima. Kao uvod u tematiku, partneri su istraživali povijest Zagreba, javni prostor i spomenike u gradu.

Sada nastavljamo raditi na prvom rezultatu projekta, zbog čega smo jako uzbuđeni.

Projekt je financiran iz programa Erasmus+ Europske unije.

pročitajte više

Poziv za nastavnike za sudjelovanje u seminaru "Učimo o prošlosti-djelujemo za budućnost"

IMG_3460.jpeg
12. listopada 2022.

Poučavanje o Holokaustu i ljudskim pravima
Zagreb, Hrvatska, 17.-21. studeni 2022

Poziv

Seminar je namijenjen učiteljima osnovnih i srednjih škola. Od sudionika se očekuje da imaju prethodno iskustvo poučavanja o Holokaustu i moraju biti zainteresirani da nastave poučavati o toj temi, kao i o ljudskim pravima i društvenoj pravednosti u budućnosti. Nakon seminara, svim sudionicima ponudit ćemo mogućnost da apliciraju za mini-grant, kako bi dobivenom potporom primijenili obrazovne projekte sa svojim učenicima i prenijeli znanje koje su stekli na seminaru u učionice i lokalne zajednice.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno. Smještaj i hrana pokriveni su od strane organizatora za čitavog trajanja seminara. Putni troškovi nisu pokriveni. Sudionici bi sami trebali organizirati dolazak i odlazak, i to tako da su u mogućnosti sudjelovati za cijelog trajanja seminara.

Radni jezik seminara je hrvatski, a sva predavanja stranih govornika bit će prevođena.

Svi zainteresirani učitelji pozivaju se da popune prijavni obrazac koji se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/wPLR2hdG5EVKLipJA do 28. listopada 2022. Jedini uvjet je da su u mogućnosti sudjelovati u cijelom seminaru (od 17. do 21. 11. 2022.).

U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja, pišite na email: tena.banjeglav@documenta.hr

Broj sudionika je ograničen, pa vas molimo da svoje prijave pošaljete što prije. U slučaju velikog broja prijava, obavijest o tome jeste li odabrani za sudjelovanje dobit ćete nekoliko dana nakon roka za prijave.

Više detalja o cijelom programu nalazi se u prilogu.

pročitajte više

BMO / Online kampanja - Report on cooperation

2.png
8. rujna 2022.

REPORT ON COOPERATION - Between memorials, local museums, and Educational institutions

pročitajte više