KS kultura sjećanja / remembrance culture

Pejzaž sjećanja / Kultura sjećanja u suvremenoj Europi. Rab, Goli otok, 17. lipnja – 03. srpnja

3. lipnja 2016.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga Goli otok «Ante Zemljar» i Volonterski centar Zagreb u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije organiziraju volonterski kamp Pejzaž sjećanja i ljetnu školu Kultura sjećanja u suvremenoj Europi od 17. lipnja do 3. srpnja 2016. na otocima Rabu i Golom otoku.

Ovaj projekt kroz raznovrsne aktivnosti potiče dijalog o otporu političkom nasilju te o pamćenju otpora u različitim društveno-političkim kontekstima. Projektne aktivnosti usmjerene su na promišljanje i dokumentiranje otpora u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Italiji i Sloveniji. Zagovarački fokus projekta jest memorijalizacija žrtava zatvorskog kompleksa Goli otok te konzerviranje preostalih objekata kompleksa.

Volonterski kamp “Pejzaž sjećanja”

Želeći odaslati poruku da je žrtve Golootočkog kompleska potrebno pamtiti na dostojanstven način, a materijalne ostatke sačuvati i staviti u svrhu memorijalizacije, organiziramo radno edukativni međunarodni volonterski kamp  Pejzaž sjećanja od 17. do 29. lipnja. U sklopu kampa 30 međunarodnih volontera uređivat će prostor perivoja ispred nekadašnje upravne zgrade u uvali Tetina. Fizičko uređenje djela kompleksa ima simboličnu poruku – dostojanstven odnos prema žrtavama represije zahtjeva i primjerene edukativne i muzeološke sadržaje in situ. Osim rada na uređenju parka, volonteri će proći kroz niz radionica o suočavanju s prošlošću i kulturi sjećanja.

Ljetna škola “Kultura sjećanja u suvremenoj Europi” (program u prilogu)

Po završetku radnog dijela kampa, volonteri će se priključiti Ljetnoj školi Kultura sjećanja u suvremenoj Europi, od 29. lipnja do 03. srpnja, gdje će o memorijalizacijskim praksama stradanja iz Drugog svjetskog rata te poslijeratnih socijalističkih i komunisitičkih režima diljem Europe imati priliku čuti od renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata. Ljetna škola okupit će povjesničare, kustose, aktiviste i umjetnike iz Poljske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Slovenije i Hrvatske koji će  problematizirati izazove, mogućnosti i domete praksi sjećanja u različitim nacionalnim kontekstima. Kroz izlaganja, radionice, studijske posjete lokalnim mjestima sjećanja,  volonteri će uz profesionalce i zainteresirane građane dobiti priliku za refleksiju dijalog o stanju kulture sjećanja u kontekstu Hrvatske, post-jugoslavenke regije i Europe.

Volonterski kamp i ljetna škola dio su aktivnosti na projektu Lica otpora i opozicije represiji u Europi u 20. stoljeću koji je financijski podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa Europsko sjećanje.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Udruga Goli otok “Ante Zemljar”

Volonterski centar Zagreb

Foto Darko Bavoljak, Udruga Goli otok “Ante Zemljar”