KS kultura sjećanja / remembrance culture

Počeo je naš projekt „Dealing with popular myths”!

30. rujna 2020.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, United Societies of Balkans, Asociación Las Niñas del Tul, Udruženje za drustvenu istoriju - Euroclio te Institutul Intercultural Timisoara ponosno objavljuju da je naš Erasmus + projekt “Dealing with popular myths. Youth work against disinformation and distortion of historical facts” počeo.

Drago nam je što je Europska Unija prepoznala naš potencijal za dekonstruiranje povijesnih mitova kroz alate povijesno-građanskog obrazovanja te za jačanje demokracije i promicanje europskih vrijednosti.

Naš projekt usredotočit će se na povijesne mitove iz prošlosti, pokrivajući teme antisemitizma i negiranja holokausta, diskriminacije Roma, antimuslimanske propagande i ksenofobije.

Stavljajući propagandu protiv migranata i izbjeglica u svoj fokus, također ćemo razmotriti aktualne mitove i raspraviti o tome kako naša društva koriste te iste obrasce za stvaranje novih "žrtvenih janjeta".

Tko smo mi?

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću je koordinator projekta. Documenta je hrvatska nevladina organizacija osnovana 2004. godine kako bi se uključila u društveni proces i dijalog suočavanja s prošlošću kroz različite društvene strukture. Opseg rada Documente uključuje razvijanje obrazovnih politika, neformalnih metoda za uključivanje mladih u građanski odgoj i dijalog o prošlosti. Organizacija također radi na njegovanju kulture sjećanja i surađuje s europskim i regionalnim organizacijama u promicanju demokratizacije i ljudskih prava. Documenta prikuplja podatke i objavljuje studije o pitanjima ljudskih prava, a također nadgleda pravosudne procese na lokalnoj i regionalnoj razini.

United Societies of Balkans (U.S.B.) neprofitna je nevladina organizacija sa sjedištem u Solunu u Grčkoj, koja radi na područjima mobilnosti i uključivanja mladih te poticanja svijesti mladih o socijalnim pitanjima. Organizaciju je osnovala 2008. godine skupina aktivnih mladih ljudi koji su željeli riješiti socijalna pitanja mladih na Balkanu i u istočnoj Europi. Organizacija promiče mobilnost mladih, volonterizam i ljudska prava. Ključna područja aktivnosti organizacije odnose se na zaštitu ljudskih prava i organizaciju razmjene mladih te tečajeva, kao i lokalnih intervencija, kampanja, istraživanja, seminara i multimedijske produkcije.

Udruženje za društvenu istoriju - Euroclio (UDI - Euroclio) nevladina je organizacija koja okuplja profesore povijesti iz Srbije. Glavni cilj organizacije je poboljšati nastavu i poučavanje povijesti u Srbiji. S tom motivacijom UDI organizira različite aktivnosti usredotočene na razvoj kritičkog mišljenja o prošlosti i promjenu tradicionalnih diskursa nastave povijesti. Euroclio potiče mlade da razvijaju vlastita gledišta korištenjem različitih izvora informacija. Štoviše, Euroclio ulaže u modernizaciju nastavnih metoda i osigurava primjenu modernog, nepristranog i multiperspektivnog pristupa na satovima povijesti.

Las Niñas del Tul je kulturno udruženje iz grada Granade u Španjolskoj kojemu je cilj razviti i provoditi kulturne aktivnosti, promičući poštovanje, empatiju, raznolikost, uključivanje, toleranciju, ekološku svijest i zaštitu povijesno-umjetničke baštine. Organizacija pomaže mladim ljudima osmisliti vlastite projekte i aktivnosti, pružajući im obuku i informacije o načinima aktivnog sudjelovanja, s posebnim naglaskom na okvire EU-a, pri čemu olakšava kontakte između mladih i institucija. Organizacija koristi metodologiju neformalnog obrazovanja kako bi mladim ljudima omogućila priliku da budu aktivni, odgovorni i poduzetni pojedinci pružeći im stvarna iskustva učenja.

Institutul Intercultural Timisoara (IIT) osnovan je 1992. godine kao neprofitna, nevladina organizacija, uz podršku lokalnih vlasti iz Temišvara i Vijeća Europe. Organizacija promiče interkulturalni pristup i demokratske participativne procese u različitim područjima društva, uključujući obrazovanje, kulturnu politiku, civilno društvo i razvoj zajednice. IIT teži razvoju interkulturne dimenzije na području obrazovanja i kulture, istodobno promičući klimu tolerancije i dijaloga specifičnu za grad Temišvar. Njegova su glavna područja rada interkulturalno obrazovanje, obrazovanje za demokratsko građanstvo i obrazovanje o ljudskim pravima.

Znate li nekoga koga zanimaju teme našeg projekta? Podijelite našu Facebook stranicu https://www.facebook.com/dealingwithmythsproject i pratite nas da biste saznali više o projektu.

Ovaj projekt sufinanciran je iz programa Europske unije Erasmus +