KS kultura sjećanja / remembrance culture

Završen seminar “Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.”

seminar ridr 1989 solun.jpg
8. listopada 2021.

Od 22. rujna do 26. rujna 2021. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, zajedno s partnerskim organizacijama iz 7 europskih zemalja, organizirala je u Solunu, Grčka, seminar za nastavnike povijesti „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.“.

Seminar je okupio nastavnike povijesti i osobe koje rade s mladima iz 10 različitih zemalja kako bi podijelili svoje iskustvo i razmijenili znanje i metode rada. Tijekom seminara sudionici su radili zajedno u nekoliko radionica posvećenih demokratskim promjenama koje su se dogodile 1989. godine i tranziciji u demokraciju i slobodno tržišno gospodarstvo koja je uslijedila devedesetih godina.

Nakon upoznavanja i neformalnih razgovora u večernjim satima 22. rujna, seminar je službeno započeo 23. rujna. Svi sudionici imali su priliku predstaviti se ostalima, a nakon toga saznali su više o projektu koji ih je okupio u Solunu – „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“, koji je sufinancirala Europska unija kroz program “Europa za građane”.

Zatim je uslijedilo prikazivanje obrazovnog filma “Kako je 1989. promijenila Europu?”. Film prikuplja osobna sjećanja na to razdoblje i osmišljen je za upotrebu u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Sljedeća radna sesija bila je usredotočena na prezentaciju priručnika “1989: lekcija iz prošlosti” koji prikuplja didaktičke materijale usmjerene na poboljšanje metoda rada nastavnika povijesti koji se bave tom temom. Autori didaktičkih materijala su Miloš Vukanović i Igor Radulović iz HIPMONT-a (Crna Gora).

Kratko izlaganje o takozvanoj „generaciji tranzicije“ u istočnoj Europi dalo je impuls za grupnu diskusiju o stvarnosti poučavanja o 1989. u različitim europskim zemljama. Svaki nastavnik povijesti dao je kratak pregled kurikuluma i programa koji prati. Posljednja radna sesija dana bila je posvećena izvorima koji su nastavnicima povijesti na raspolaganju kada rade na temi demokratskih revolucija 1989. godine

Radni program seminara započeo je 24. rujna radionicom „Neispričane priče 1989.“. Sudionici su podijeljeni u nacionalne timove i dobili su zadatak da otkriju aspekte koji su izostavljeni iz javnog narativa  o 1989. u svakoj zemlji.

Druga radna sesija istog dana bila je izgrađena oko još jedne radionice, „Dan koji je promijenio sve“. Zadatak je bio opisati događaj koji je simboličan za 1989. i tranziciju na demokraciju za svaku zemlju, i to u 10 rečenica i 1 fotografiji. Sudionicima je prezentiran primjer sličnog teksta, a ostatak poslijepodneva proveli su pripremajući svoje tekstove i tražeći fotografije.

U večernjim satima u centru Soluna održana je javna prezentacija projekta i obrazovnog filma. Domaćin događaja bila je organizacija United Societies of Balkan, a prezentacija je održana u prostoru BalkanHeart.

Sudionici su 25. rujna započeli dan predstavljanjem svojih radova iz radionice „Dan koji je promijenio sve“. Svaka je grupa predstavila svoj tekst i dala uvid u pozadinu priče koju su odlučili ispričati. Nakon komentara i pitanja u vezi s prezentacijama, uslijedio je posljednji krug evaluacija tijekom kojih je svaki sudionik mogao podijeliti svoje dojmove iz razmjene iskustava i perspektiva tijekom seminara.

Posljednja radna sesija seminara osmišljena je kako bi se definirali sljedeći koraci za provedbu projekta i odgovornosti svake partnerske organizacije.

Seminar je organiziran u sklopu projekta „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“.

Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.

Više o seminaru pročitajte u izvještaju.


logo Europa za građane hr.png