KS kultura sjećanja / remembrance culture

Rezultati projekta „Kako se nositi s popularnim mitovima?”

Dealing with popular myths.png
20. siječnja 2023.

Veselimo se predstaviti vam pet edukativnih video materijala te priručnik “Kako se nositi s popularnim mitovima?”.

Ovi video materijali i priručnik nastali su u sklopu Erasmus + projekta „Kako se nositi s popularnim mitovima? Radom s mladima protiv dezinformacija i iskrivljavanja povijesnih činjenica” (2020-1-HR01-KA205-077252).

U video materijalima smo dekonstruirali po jedan mit iz svake partnerske zemlje:

- poricanje i iskrivljavanje činjenica o Holokaustu na primjeru logora Jasenovac (Hrvatska)

- Kosovski mit, kao primjer državotvornog mita koji ima snažan utjecaj na društvo u Srbiji i danas (Srbija)

- mržnja i stereotipi prema Romima na primjeru Rumunjske (Rumunjska)

- tajne škole na primjeru Grčke, koje nam govore o načinu na koji se tamošnje stanovništvo nosi s osmanskim nasljeđem (Grčka)

- mit o Kolumbu, koji se bavi i širom temom kolonijalizma i odnosa kolonijalnih sila prema narodima koji su živjeli na tim teritorijima ranije (Španjolska)

Video materijale možete pogledati na poveznici - https://youtu.be/a6xpHMdCBUo

Za daljnja istraživanja o ovim temama možete koristiti i dodatne izvore koji se nalaze na linku https://docs.google.com/document/d/1BzStNlfZn2Xa_Nh3yiqTmaQ3VodvuyzexAEG0ff5q9k/edit?usp=sharing

Priručnik “Kako se nositi s popularnim mitovima?” ima za cilj pridonijeti procesu dekonstrukcije mitova i iskrivljavanja povijesnih činjenica u radu s mladima i formalnom obrazovanju. U publikaciji možete pronaći po dva dekonstruirana mita iz svake partnerske zemlje, što znači ukupno 10 tema. Također možete proučiti metodologiju korištenu za dekonstrukciju tih mitova i primijeniti je u svom radu. U publikaciji možete pronaći metode rada na ovim temama. Također, unutar priručnika nalazi se popis digitalnih alata koje smatramo najkorisnijima pri provedbi online aktivnosti s mladima.

Priručnik možete preuzeti na poveznici na dnu članka. Nadamo se da će ovaj priručnik biti koristan svim osobama koje rade s mladima, učiteljima i drugim edukatorima koji rade s mladima na ovim temama te da će pridonijeti boljem razumijevanju ovih mitova i povijesnih iskrivljenja. Izradili smo ovu publikaciju s ciljem borbe protiv stereotipa i predrasuda u lokalnim zajednicama, u vašim zemljama i u Europi.


Ova je publikacija samo u neprofitne i obrazovne svrhe. Umnožavanje, prilagodba, prijevod ili uključivanje u nove kompilacije dopušteno je pod uvjetom da se navede izvor.

Ova publikacija odražava samo stajališta autora i Europska Komisija se ne može smatrati odgovornom za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus+ Europske unije.

1524218777_logosbeneficaireserasmus-right-hr.jpg