KS kultura sjećanja / remembrance culture

Uspješan početak projekta „Jačanje uloge rada s mladima u izazovnoj dinamici mežurajućih gradova“

30. studenoga 2018.

Od 25. do 28. studenoga 2018. predstavnici partnerskih organizacija iz četiri europske države susreli su se u Zagrebu kako bi raspravljali o izazovima mežurajućih gradova uz poseban naglasak na područje rada s mladima.

Trodnevnim radnim sastankom u Kući ljudskih prava započet je projekt pod nazivom „Jačanje uloge rada s mladima u izazovnoj dinamici mežurajućih gradova“ (Strengthening the role of youth work in contesting dynamics of shrinking cities). Tijekom boravka u Zagrebu predstavnici partnerskih organizacija su se međusobno upoznali i iznijeli svoje prioritete i interese. Teme rasprave bile su ključni pojmovi, ciljevi i zadaci projekta, kao i financijska i administrativna pitanja. Detaljno je razrađen plan aktivnosti te su podijeljeni projektni adaci. Dogovoreni su i sljedeći partnerski sastanci – prvi već u siječnju 2019. u Weimaru i završni ponovno u Zagrebu u travnju 2020.

Projekt pod naslovom „Jačanje uloge rada s mladima u izazovnoj dinamici zamirućih gradova“ osmišljen je kao doprinos suočavanju s široko prisutnim izazovom mežuranja gradova i regija u Europi uslijed nepovoljnih demografskih i migracijskih trendova. Cilj ovog projekta je pridonijeti izgradnji novih strategija socijalne inkluzije i građanske aktivnosti mladih koji žive u tim gradovima. Fokus će biti na mapiranju i analizi primjera dobre prakse u radu s mladima. Prikupljat će se i uspoređivati podaci u svim partnerskim državama. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni u obliku online metodološkog priručnika za osobe koje rade s mladima u zamirućim gradovima.

Projekt koordinira Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Pored Documente u projektu sudjeluju sljedeće organizacije: Mreža mladih Hrvatske (Hrvatska), Culture Goes Europe - (CGE) – Soziokulturelle Initiative Erfurt e. V. te Stiftung Europäische Jugendbildungs- und Jugendbegegnungsstätte Weimar (Njemačka); UMAR i YouthCoop - Cooperativa para o Desenvolvimento e Cidadania crl (Portugal); Asociación Caminos – Asociación para el intercambio educación y desarrollo social te Colegio Oficial de Doctores y Licenciados en Ciencias Políticas y Sociología de Andalucía (Španjolska).

Projekt službenog naziva „Strengthening the role of youth work in contesting dynamics of shrinking cities" traje 20 mjeseci. Projekt financira Europska unija u okviru programa Erasmus+: program Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport; Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva.