KS kultura sjećanja / remembrance culture

Uspješan početak projekta “Venues of victims // Venues of perpetrators” - Početni sastanak održan je u Weimaru (Njemačka) u nazočnosti projektnih partnera iz 12 europskih zemalja

20. travnja 2018.

Koje povijesne reference danas treba obrazovanje o ljudskim pravima? Kakav je odnos povijesno-građanskog učenja i današnjeg obrazovanja o ljudskim pravima te kako se provodi u obrazovnim programima u cijeloj Europi? Od 13. do 17. travnja 2018. predstavnici dvanaest europskih partnerskih zemalja iz mjesta sjećanja, muzeja, istraživačkih i omladinskih obrazovnih ustanova u Weimaru sjeli su s tim pitanjima u kontekstu početka sastanka projektne serije "Mjesta sjećanja// Mjesta počinitelja. Mapiranje, dekodiranje i obrada uloge povijesnog – građanskog odgoja i obrazovanja u (europskom) radu s mladima ". Zajedno će se provesti nekoliko zajedničkih događanja u 2018. Tako, osim start-off seminara u Weimaru, projekt uključuje i trening u Poznanu (Poljska), ljetni kamp za mlade u raznim mjestima u Hrvatskoj te završnu konferenciju u španjolskoj Gernika.

Rasprava u Weimaru ugrađena je u međusobno upoznati projektne partnere, razmjenu organizacija o njihovim radnim prioritetima & praksama, ispitivanje temeljnih tema projekta te prve korake u planiranje cjelokupnog projekta kao i zajedničkog ljetnog kampa u Hrvatskoj. Tijekom pet intenzivno dijeljenih dana u različitim radnim skupinama moglo bi se razraditi zajedničko razumijevanje ciljeva projekta, provedbe projekta i plana za naredne mjesece.

Početni projektni sastanak u Weimaru pripremili su i vodili dr. Boris Stamenić (Documenta) i Markus Rebitschek (EJBW), dvojac zadužen za koordinaciju cjelokupnog projekta. Projekt "Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja. Mapiranje, dekodiranje i analiza uloge povijesnog – građanskog odgoja i obrazovanja u (europskom) radu s mladima" provodi se u suradnji sljedećih organizacija: EJBW (Njemačka), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Hrvatska), In Flanders Fields Museum (Belgija), Ústav pro studium totalitních režim (Češka), Sihtasutus Eesti Mälu Instituut (Estonija), Maison d’Izieu, mémorial des enfants juifs exterminés (Francuska), Lietuvos gyventoju genocido ir rezistencijos tyrimo centras (Litva), Narviksenteret (Norveška), Stowarzyszenie »Jeden ˇSwiat« (Poljska), UMAR (Portugal), Socialna Akademia  (Slovenija) te Gernika Gogoratuz Centro de Investigación por la paz (Španjolska).

Projekt je sufinanciran sredstvima Erasmus + programa Europske unije, Agencije za kulturu i medije SR Njemačke (BKM) te Savezne agencije za građansko obrazovanje (BPB).