KS kultura sjećanja / remembrance culture

Uspješan početak projekta ˝Zurenje u koze. Propaganda, žrtveni jarci i drugost 1918.-2018.”

23. listopada 2018.

Od 14.-19. listopada 2018. g. u Weimaru je održan radni sastanak partnera u okviru projekta ˝Staring at goats. Propaganda, scapegoating and the Other 1918-2018˝. U projektu financiranom kroz program Europske unije "Europa za građane", Documenta je jedna od pet partnerskih organizacija. Nositelj projekta je udruga Culture Goes Europe iz Erfurta, koja je ovom prilikom bila i domaćin radnog sastanka. Ostale partnerske organizacije u projektu su Estonian Institute of Historical Memory iz Estonije te organizacije civilnog društva UMAR iz Portugala i United Societies of Balkans iz Grčke.

Cilj projekta je dekonstruirati proces stvaranja identiteta Drugog tijekom povijesti, s fokusom na posljednjih 100 godina. Posebna pažnja bit će posvećena konstrukciji i političkoj instrumentalizaciji Drugih i Drugačijih s ciljem društvene i političke mobilizacije u autoritarnim i totalitarnim poretcima. Predmet analize predstavljaju primarni historijski izvori poput fotografija, novinskih tekstova, plakata i filmova.

Kombinacijom metoda neformalne edukacije i međunarodne javne kampanje, ukazat će se na kontinuitete prošlosti sa sadašnjošću te ukazati na mehanizme konstrukcije Drugih koji su i danas aktualni i sveprisutni. Projektom se želi potaknuti građane da razmisle o vlastitim diskriminatornim i ekskluzivnim praksama, da ih osvijeste i kritički propitaju te da izbjegavaju njihovo korištenje u budućnosti.

Cilj radnog sastanka u Weimaru bio je osmisliti i razraditi sam tijek projekta i sve njegove aktivnosti. Tijekom pet dana predstavnici partnerskih organizacija razgovarali su o predstojećim koracima u realizaciji projekta. Tijekom zime partneri će raditi na pripremi jednotjedne međunarodne proljetne škole koja će u ožujku okupiti 45 sudionika zainteresiranih za projektnu temu.