KS kultura sjećanja / remembrance culture

Uspješan završetak Međunarodnog ljetnog kampa “Venues of Victims // Venues of Perpetrators”

5. rujna 2018.

Drugi tjedan Međunarodnog ljetnog kampa „Venues of victims // Venues of Perpetrators“ sudionicima je ponudio brojne zanimljive uvide u suvremenu povijest i kulturu sjećanja u jugo-zapadnim regijama Hrvatske. Boravak u Puli prvenstveno je obilježilo bavljenje razdobljem socijalističke Jugoslavije i ratova u kontekstu raspada Jugoslavije. Sudionici kampa posjetili su Brijune, nekadašnju ljetnu adresu dugogodišnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita te nekoliko mjesta u Puli simbolički povezanih s periodom jugoslavenskog socijalizma. S druge strane, posjet SENSE Centru za tranzicijsku pravdu sudionicima je ponudio uvid u tematiku secesijskih ratova u devedestima i sudskog procesuiranja počinjenih ratnih zločina.

Posljednji dani Međunarodnog ljetnog kampa održani su u Rijeci i okolici. Nakon poludnevnog posjeta Opatiji i Hrvatskom muzeju turizma, sudionici su slijedećeg dana otkrivali zanimljivu i složenu povijest Rijeke. Izlet na Goli otok sudionicima iz 12 zemalja omogućio je šokantni uvid u zapušteni lokalitet nekadašnjeg zatvora za političke zarobljenike, simbol represije i nedemokratske vladavine na istočno-jadranskoj obali tijekom razdoblja jugoslavenskog socijalizma. Pred nekadašnjom upravnom zgradom održana je sadržajna rasprava među sudionicima i gostima Međunarodnog ljetnog kampa o različitim praksama tumačenja socijalističkog razdoblja u kulturi sjećanja post-socijalističkih zemalja srednje i istočne Europe.

Završni dan Međunarodnog ljetnog kampa održan je u selu Lipa pored Rijeke, uništenom od strane nacističkih i fašističkih trupa u proljeće 1944. godine. Tijekom jednodnevne operacije većina stanovnika sela je ubijena. Obilazak sela i lokalnog muzeja ponudio je sudionicima informacije o svirepom činu nasilja. U diskusiji nakon obilaska ponajviše pažnje posvećeno je pitanju na koji način treba tematizirati Lipu i druga mjesta obilježenih ideološki motiviranim nasiljem u ime države. Slučaj masakra u Lipi tematiziran je u kontekstu drugih posjećenih mjesta stradanja.

Sudionici iz dvanaest zemalja usuglasili su se o važnosti suočavanja s prošlošću i obilaska mjesta stradanja za jačanje civilne edukacije i suvremene demokratske kulture. Pored toga, mnogi sudionci izrazili su zadovoljstvo s programom koji im je pružio brojne zanimljive uvide u suvremenu povijest i kulturu sjećanja u Hrvatskoj i drugim zemljama. Kao što su mnogi sudionici naglasili, bavljenje navedenim temama na hrvatskom primjeru pomoglo im je unaprijediti generalno razumijevanje povijesti i kulture sjećanja.

Nakon dva intenzivna tjedna Međunarodnog ljetnog kampa u Hrvatskoj, sudionici će zasigurno moći iz jedne nove perspektive promotriti povijest i kulturu sjećanja u zemljama iz kojih dolaze. Stečena iskustva pružit će im novi impuls u promišljanju složenosti povijesti i kulture sjećanja te njihovu važnost za jačanje demokratskog obrazovanja i promociju pluralističke demokratske kulture.

Fotografije: Theresa Rhode, Markus Rebitschek, Alexandro Yaramis