KS kultura sjećanja / remembrance culture

Završna konferencija “Venues of victims // Venues of perpetrators” održana u Guernici

11. studenoga 2018.

Od 5 do 9. studenoga u Guernici na sjevero-zapadu Španjolske održana je završna konferencija u sklopu projekta „Venues of victims//Venues of perpetrators. Mapping, decoding & processing the role of historical-civic education in (European) youth work“.

Projekt su zajedno organizirali Europski centar za obrazovanje mladih iz Weimara i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, a u njega je bilo uključeno još 12 organizacija iz deset europskih zemalja. Veliku pomoć u organizaciji konferencije u slavnom baskijskom gradiću pružio je i lokalni partner „Asociacion de investigacion por la paz Gernika Gogoratuz“.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici i suradnici partnerskih organizacija te mladi edukatori i sudionici ljetnog kampa održanog u drugoj polovici kolovoza u Hrvatskoj. Cilj konferencije  bio je predstaviti projekt, kao i događanja tijekom ljetnog kampa široj javnosti.

Jedan dan konferencije bio je posvećen i upoznavanju s gradom-domaćinom. Središnji događaj konferencije bila je javna prezentacija tijekom koje su sudionici kroz razne metode – izložbe, prezentacije, izvedbe, radionice – pokušali posjetiteljima predstaviti sadržaje i aktivnosti s ljetnog kampa. Posljednjeg dan konferencije posvećen je evaluaciji projekta te razgovorima o mogućnostima buduće suradnje.

Fotografija: Aleksandra Polivanaya