KS kultura sjećanja / remembrance culture

(Re)Viewing European Stories

(Re)Viewing European Stories.png
9. prosinca 2020.

“(Pre)ispitivanje europskih priča” obrazovni je projekt čiji je cilj promicanje povijesnog i kritičkog mišljenja među srednjoškolcima i učiteljima razvojem novih interaktivnih metoda učenja. Te metode temelje se uglavnom na audiovizualnim arhivskim sadržajima iz EUscreen i Europeana kolekcija.

Polazeći od tri kratka filma, nastala tijekom provedbe InBetween? projekta, europske inicijative koju je osmislio i koordiniro European Network Remembrance and Solidarity, partneri su razvili tri interaktivne metode učenja kojima je cilj proširiti perspektivu učenika o europskoj povijesti, potaknuti ih na razmišljanje o granicama, njihovom značaju i njihovoj ulozi u europskoj povijesti.

Projekt je trajao između listopada 2019. i rujna 2020.

Projekt je koordinirao EUscreen Foundation, financirala je Evens Foundation, a podržao EuroClio, a okupio je arhiviste, povjesničare i nastavnike, kao i vanjske stručnjake iz niza europskih zemalja. Partneri na projektu su: Documenta - centar za suočavanje s prošlošću (Hrvatska), Borderland Foundation (Poljska), European Observatory on Memories (Španjolska), European Network Remembrance and Solidarity (Poljska i drugi), National Film Archive – Audiovisual Institute (Poljska), Netherlands Institute for Sound and Vision (Nizozemska). Jacek Staniszewski (Poljska), učitelj povijesti i ambasador EuroClia, bio je neovisni voditelj didaktičkih aktivnosti.


Euroclio i Evens Foundation.png

Vijesti