KS kultura sjećanja / remembrance culture

Održan Međunarodni proljetni forum

spring forum.jpg
18. lipnja 2021.

Niz od pet online tribina posvećenih tematici demokratskih revolucija 1989. te njihovom nasljeđu okupio je sudionike iz brojnih europskih zemalja.

Međunarodni proljetni forum otvoren je u srijedu, tribinom po naslovom “Život u podjeljenoj Europi prije 1989. godine”. Razgovor o temi prekogranične mobilnosti prije 1989. ilustrirao je nekoć goleme razlike u mogućnostima građana različitih europskih zemalja da uopće prijeđu granicu države u kojoj žive. Sudionici iz Albanije i Rumunjske ukazali su na posebno simboličko mjesto rijetkih predmeta donesenih iz inozemstva koji su u to vrijeme zauzimali istaknuto mjesto u kućanstvu. Druga tribina pod naslovom “Demokratske revolucije 1989.” godine posvećena je događajima u Rumunjskoj. Dr. Gruia Badescu, Domnica Macri i Sorin Ghimici prisjetili su se događaja u Bukureštu, te sudionicima približili i manje poznatu dramu slamanja studentskih protesta u proljeće 1990. godine.

Treća tribina pod nazivom “Življenje u tranziciji” ponudila je dvije, po mnogo toga različite perspektive. Profesor Peeter Torop sa Sveučilišta u Tartuu, sudionicima je predstavio tranziciju u Estoniji u kontekstu komparativnih studija političkog mentaliteta te ukazao na značajnu promjenu u posljednja dva desetljeća. S druge strane, Dr. Lana Mayer sa Sveučilišta u Osijeku predstavila se kroz vrlo osobnu priču o odrastanju u izbjeglištvu u Njemačkoj, povratku u Hrvatsku te preispitivanju identiteta uslijed dva prisilna odlaska iz životne sredine u kojoj je odrastala.

Četvrta tribina pod naslovom “Nasljeđe demokratskih revolucija” okupila je govornike iz Poljske, Njemačke I Mađarske. Yolanta Grygorczyk, Elżbieta Moczarska, Dr. Burkhard Olschowsky  i Dr. Gabor Danyi u razgovoru s Dr. Annemarie Franke iz Instituta Europska mreža sjećanja i solidarnosti (ENRS) prisjetili gdje su bili u jesen 1989. godine. Kontekstualizacija navedenih događaja od strane sugovornika ukazala je na važnost generacijske pripadnosti kao i obiteljskog utjecaja na tumačenje prošlih događaja.

Završna tribina pod naslovom “Budućnost Europe” ponudila je priliku za sumiranje dojmova te za razgovor o suvremenim i budućim izazovima za europska društva. Diskusija koja se razvila pokazala je različita iskustva perioda demokratskih promjena 1989./1990. godine s podjednako različitim implikacijama na razvoj europskih društava. Suvremeni izazovi poput migracija, Brexita, korupcije i rastućih populističkih pokreta pridonose povećanju sumnje u Europsku uniju kao faktor stabilnosti. Na kraju, sudionici su zaključili da Europa ima potencijala za napredak te izrazili dozu umjerenog optimizma o njezinoj budućnosti.

Međunarodni proljetni forum druga je aktivnost u sklopu projekta „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“, sufinanciranog od strane programa “Europa za građane”. Projekt nastoji podsjetiti građane Europe na demokratske revolucije 1989. – 1990. kao razdoblje mukotrpnih borbi za pluralističku demokraciju i miran suživot u Europi s ciljem ojačavanja suvremene posvećenosti europskih građana očuvanju demokratskog pluralizma i demokratskih institucija. Promicanjem transnacionalnog dijaloga europskih građana o 1989. godini i njezinim posljedicama, projekt unaprjeđuje znanje i podiže svijest građana o sličnostima europskih zemalja i na taj način doprinosi jačanju europskog identiteta. Nadalje, projekt njeguje otpornost na suvremene populističke narative temeljene na obećanju povratka u navodno “bolju prošlost”.

Projekt koordinira Documenta. Aktivnosti se provode u suradnji sa sljedećim partnerima: BLOCKFREI – Verein für Kultur und Kommunikation (Austrija), Aarhus Universitet (Danska), Tartu Ülikool (Estonija), United Societies of Balkans Astiki Etaireia (Grčka), HIPMONT – Udruženje profesora istorije Crne Gore (Crna Gora), European Network Remembrance and Solidarity (Poljska) and Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala (Rumunjska).

Detaljniji izvještaj s Međunarodnog proljetnog foruma nalazi se u prilogu:

Reshaping the image of democratic revolutions 1989.png
logo Europa za građane hr.png