KS kultura sjećanja / remembrance culture

Reshaping the Image of 1989

Reshaping the image of democratic revolutions 1989.png
22. studenoga 2019.

Reshaping the Image of Democratic Revolutions 1989: European contemporary Perspectives and forgotten Lessons from the Past

Projekt „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“ želi podsjetiti europske građane na demokratske revolucije 1989. - 1990. kao razdoblje mukotrpnih borbi za pluralističku demokraciju i miran suživot u Europi s ciljem ojačavanja suvremene posvećenosti europskih građana očuvanju demokratskog pluralizma i demokratskih institucija. Promicanjem transnacionalnog dijaloga europskih građana o 1989. godini i njezinim posljedicama, projekt unaprijeđuje znanje i podiže svijest građana o sličnostima europskih zemalja i na taj način doprinosi jačanju europskog identiteta. Nadalje, projekt njeguje otpornost na suvremene populističke narative temeljene na obećanju povratka u navodno "bolju prošlost".

Nakon uspješnog partnerskog sastanka i panel diskusije "Demokratske revolucije 1989. i suvremena Europa" održane u Zagrebu u studenom 2019., Međunarodni forum u Rijeci u svibnju 2021. pružit će sljedeću priliku za raspravu s građanima o njihovim osobnim i obiteljskim iskustvima 1989. godine. Seminar za nastavnike povijesti i vanškolske edukatore u domeni povijesnog obrazovanja održat će se u Solunu u rujnu, dok će se lokalne prezentacije kratkog filma o 1989. i srodnih didaktičkih materijala održati u Zagrebu, Beču, Tartuu, Aarhusu, Podgorici, Bukureštu, Solunu i Varšavi tijekom listopada i studenog 2021. godine. Završna prezentacija projekta i rasprava o rezultatima projekta sa stručnjacima iz područja povijesnog i građanskog obrazovanja planirana je za veljaču 2022. godine u Beču.

Projekt koordinira Documenta. Aktivnosti se provode u suradnji sa sljedećim partnerima: BLOCKFREI – Verein für Kultur und Kommunikation (Austrija), Aarhus Universitet (Danska), Tartu Ülikool (Estonija), United Societies of Balkans Astiki Etaireia (Grčka), Hipmont – Udruženje profesora istorije Crne Gore (Crna Gora), European Network Remembrance and Solidarity (Polska) and Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala (Rumunjska).


Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.

logo Europa za građane hr.png

Vijesti