KS kultura sjećanja / remembrance culture

Reshaping the Image of 1989

Reshaping the image of democratic revolutions 1989.png
22. studenoga 2019.

Projekt „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“ želi podsjetiti europske građane na demokratske revolucije 1989. - 1990. kao razdoblje mukotrpnih borbi za pluralističku demokraciju i miran suživot u Europi s ciljem ojačavanja suvremene posvećenosti europskih građana očuvanju demokratskog pluralizma i demokratskih institucija. Promicanjem transnacionalnog dijaloga europskih građana o 1989. godini i njezinim posljedicama, projekt unaprijeđuje znanje i podiže svijest građana o sličnostima europskih zemalja i na taj način doprinosi jačanju europskog identiteta. Nadalje, projekt njeguje otpornost na suvremene populističke narative temeljene na obećanju povratka u navodno "bolju prošlost".

Nakon uspješnog početnog sastanka i javne rasprave „Demokratske revolucije 1989. i suvremena Europa“ održane u Zagrebu, Hrvatska, u studenom 2019., Međunarodni forum održan online u lipnju 2021. pružio je građanima iz različitih europskih zemalja priliku da podijele svoja iskustva iz 1989., diskutiraju posljedice demokratskih revolucija i tranziciju u demokraciju.

Koristeći svjedočanstva svjedoka vremena koji su se aktivno borili za demokraciju snimljena tijekom Međunarodnog foruma, napravili smo film "Kako je 1989. promijenila Europu?". Kako bismo predložili metode korištenja filma kao obrazovnog alata, izradili smo i priručnik s didaktičkim materijalima "1989.: lekcija iz prošlosti".

Seminar za nastavnike povijesti koji se održao u Solunu, Grčka, u rujnu 2021. omogućio nam je da zajedno predstavimo ove materijale nastavnicima iz formalnog i neformalnog obrazovanja iz 10 različitih zemalja.

Od listopada 2021. do kraja godine objavili smo seriju tekstova u sklopu naše online kampanje #preoblikovanje 1989.

Za promociju projekta, filma, priručnika i tekstova iz online kampanje, od listopada 2021. do siječnja 2022. organizirali smo 8 lokalnih prezentacija u svim partnerskim zemljama.

Kako bi zaključili projekt i povećali njegovu vidljivost , partneri su organizirali Forum „Demokratske revolucije 1989. u popularnoj kulturi i umjetnosti” u veljači 2022. Događaj je organiziran u hibridnom formatu s prve četiri sesije na Zoomu, a posljednja sesija se održala u Beču, Austrija, dok je za sudionike Foruma bio osiguran prijenos na Zoomu.

Projekt koordinira Documenta. Aktivnosti se provode u suradnji sa sljedećim partnerima: BLOCKFREI – Verein für Kultur und Kommunikation (Austrija), Aarhus Universitet (Danska), Tartu Ülikool (Estonija), United Societies of Balkans Astiki Etaireia (Grčka), Hipmont – Udruženje profesora istorije Crne Gore (Crna Gora), European Network Remembrance and Solidarity (Polska) and Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala (Rumunjska).

Zapratite nas na Instagramu @reshaping1989

Više o projektu nalazi se u prilogu.


Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.

logo Europa za građane hr.png

Vijesti