KS kultura sjećanja / remembrance culture

#reshaping1989 Težak početak: "Mineriade" Rumunsjke

women-mineriade-scaled-e1638481360339-1280x720.jpg
27. prosinca 2021.

U Rumunjskoj su teške 1980-e završile padom Ceauşescuovog režima i velikom nadom u nova vremena koja dolaze. Ipak, uslijedilo je još jedno teško desetljeće, s društvom podijeljenim od niza eksplozivnih događaja koji su se dogodili 1990-ih: Minerijada, kada su rudari iz Transilvanije došli u Bukurešt kako bi stavili kraj prosvjeda u glavnom gradu. Što se točno dogodilo?

Rumunjsko društvo, naizgled ujedinjeno u želji da se riješi režima Nicolaea Ceausescua u prosincu 1989., već je u proljeće 1990. bilo polarizirano oko toga tko bi sada trebao upravljati državom. Fronta nacionalnog spasa (FSN), okupljajući vodeće ličnosti Revolucije, trebala je organizirati prve slobodne izbore. FSN se ipak odlučio kandidirati na izborima, a ne samo organizirati ih. To je dovelo do žestokih kritika onih koji su isticali da je FSN uglavnom sastavljen od bivših članova komunističke partije i tvrdnje da se otima revolucija naroda.

Temišvarska proklamacija tražila je novu vladu bez bivših članova komunističke partije, kao i slobodnu TV (televiziju je još uvijek kontrolirala vlada) gdje bi oporbene stranke također dobile vrijeme za emitiranje.

U travnju 1990., prosvjednici u Bukureštu, uključujući intelektualce i studente, okupili su se na gradskom Sveučilišnom trgu i zatražili priznanje ove Proklamacije, što bi impliciralo da se većina članova FSN-a, uključujući i njenog vođu, bivšeg komunističkog dužnosnika Iona Iliescua, ne može kandidirati za ured.

Rumunjska je organizirala svoje prve višestranačke izbore 20. svibnja 1990. kada su pobijedili FSN i Ion Iliescu. Neki su nastavili prosvjedovati, a 13. lipnja vlasti su poslale policiju da raspusti okupaciju trga. Novi predsjednik Ion Iliescu opisao je prosvjednike kao "huligane" (Golani), "ekstremističke i reakcionarne elemente", a manifestaciju kao "fašističku pobunu" i zatražio pomoć radnih ljudi. Radnici iz bukureštanskih tvornica su navodno uzvikivali slogane poput "Radimo, a ne razmišljamo", signalizirajući novu simboličnu podjelu između radnika koji brane red i studenata koji prosvjeduju bez ikakvog doprinosa društvu. Iz daleke doline Jiu u Transilvaniji specijalni vlakovi dovezli su rudare kojima je rečeno da dolaze “braniti demokraciju od fašista”.

Sveučilišni trg postao je mjesto nasilja, premlaćivanje prosvjednika i zauzimanje sveučilišta. Kružile su priče da su rudari pretukli sve koji su imali bradu i naočale - što je znak da su "intelektualci". Nasilje nad Romima, koje se smatra "neupravljivim" elementima, također se dogodilo u četvrtima Bukurešta. Rumunjska televizija pod državnom kontrolom prikazala je događaje kao konačni “poraz nasilnih nitkova”, dok su međunarodne TV postaje isticale da su demokratski pokreti u Rumunjskoj ugušeni, a lokalni tisak još uvijek nije slobodan.

Bio je to početak desetljeća polarizacije rumunjskog društva, podjela ljudi ovisno o tome kako vide prošlost, kako zamišljaju budućnost i reformama na kojima inzistiraju.

Desetljećima kasnije, dolina Jiu bori se sa zatvaranjem rudnika i stigmom koju su rudari ostavili u dijelovima rumunjskog društva. Sveučilišni trg u Bukureštu doživio je više prosvjeda 2010-ih, a drugi trg postao je protagonist velikih prosvjeda 2017. godine. Potonji je pokazao kako je sjećanje na te početne događaje oblikovalo shvaćanje političkih stranaka čak i tri desetljeća nakon toga, a nasljednika FSN-a, PSD-a, neki su opisali kao “crvenu kugu”. Duge sjene sjećanja i danas opsjedaju rumunjsku politiku.


photo: Andrei Iliescu (AFP)


Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.

logo Europa za građane hr.png