KS kultura sjećanja / remembrance culture

“Venues of victims // Venues of perpetrators” – u Poljskoj održan trening za youth-workere

24. svibnja 2018.

U okviru projekta "Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja. Mapiranje, dekodiranje i analiza uloge povijesnog – građanskog odgoja u (europskom) radu s mladima" youth-workeri i predstavnici partnerskih organizacija iz 12 zemalja sastali su se od 14. do 20. svibnja 2018. u Puszczykowu u Poljskoj.

Osim posjeta spomen području na prostoru nekadašnjeg koncentracijskog logora "Fort VII" u Poznanu i razmjene sa Simonom Lengemannom (Savezna agencija za građanski odgoj, BPB), Georgom Pirkerom (Udruga njemačkih obrazovnih organizacija, AdB) i Karolinom Dziełak (European Network Remembrance and Solidarity, ENRS) fokus treninga bio je na sadržajnoj pripremi međunarodnog ljetnog kampa u Hrvatskoj. Stvoreno je šest radnih skupina koje pripremaju radionice i programe podrške u nekoliko modula za po dvije dnevne teme u sklopu dva tjedna trajanja ljetnog kampa u kolovozu.

Modul 1 usredotočen je na međuodnos suvremenog ideološkog poretka i prikaza povijesti. Dok radna skupina 1 analizira, prije svega, muzejske prikaze prošlosti, radna skupina 2 usredotočena je na spomenike i nazive ulica, kao i na ideološki motivirano preimenovanje ulica, uklanjanje spomenika ili njihovo vraćanje nakon političkih zaokreta. Radionice i popratni programi skreću pozornost na središnju tezu da je povijest uvijek selektivni i subjektivni prikaz prošlosti, čije reprezentacije stoga uvijek treba kritički ispitati.

Modul 2 posvećen je totalitarnim i autoritarnim oblicima vladavine u Europi u 20. stoljeću. Radna skupina 3 usredotočena je na ideološki motivirano nasilje u kontekstu Drugog svjetskog rata. Navedenom temom sudionici će se baviti u sklopu posjeta spomen-područja Jasenovac i sela Lipa, koje je uništeno u brutalnom činu osvete postrojbi sila Osovine i njihovih saveznika. Propitivanje nasilja u lokalnom kontekstu bit će smješteno u širi europski i globalni kontekst Drugog svjetskog rata. U međuvremenu, radna skupina 4 usredotočena je na europske poslijeratne diktature. Tema ideološki motivirane samovolje i nasilja nakon 1945. godine bit će fokusirana tijekom posjete nekadašnjem kampu za preodgoj na zloglasnom Golom otoku. Nasuprot tome, sudionicima se predstavlja i pozitivna (samo)slika jugoslavenske poslijeratne diktature posjetom muzeju na Brijunima (nekadašnja Titova ljetna rezidencija).

Osim prikaza složenosti tematike razvojnih diktatura, suprotstavljanje dviju slika jugoslavenskog državnog socijalizma (Golog otoka i Brijuna) pruža dobru polaznu točku za daljnje rasprave o međuodnosu građanskog povijesnog obrazovanja i obrazovanja o ljudskim pravima. Modul 3 usmjeren je na suvremenu povijest i suvremene izazove u Hrvatskoj i šire. Modul 5 s druge strane posvećen je temi urušavanja socijalističkog poretka u istočnoj Europi i nasilju u kontekstu postsocijalističke transformacije, kao i relativno nedavnim iskustvima nasilja u Hrvatskoj i drugim postjugoslavenskim zemljama tijekom devedesetih. U međuvremenu, značaj ratne baštine za stvaranje mirnog poslijeratnog poretka u Vukovaru tematizirat će se u sklopu Modula 6, koji je usredotočen na suvremenu dinamiku i perspektive mežurajućeg grada na istoku Hrvatske. Osim toga, grupa 6 osmislit će zajedničke aktivnosti s predstavnicima lokalne organizacije mladih u Vukovaru te moderirati raspravu sa sudionicima partnerske organizacije u okviru projekta "In Between?" Europske mreže sjećanja i solidarnosti (ENRS) u Rijeci.

Trening u Puszczykowu kraj Poznana pripremili su i vodili dr. Boris Stamenić (Documenta) i Markus Rebitschek (EJBW), također zaduženi za koordinaciju cjelokupnog projekta. Projekt "Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja. Mapiranje, dekodiranje i analiza uloge povijesnog – građanskog odgoja i obrazovanja u (europskom) radu s mladima" provodi se u suradnji sljedećih organizacija: EJBW (Njemačka), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Hrvatska), In Flanders Fields Museum (Belgija), Ústav pro studium totalitních režim (Češka), Sihtasutus Eesti Mälu Instituut (Estonija), Maison d’Izieu, mémorial des enfants juifs exterminés (Francuska), Lietuvos gyventoju genocido ir rezistencijos tyrimo centras (Litva), Narviksenteret (Norveška), Stowarzyszenie »Jeden ˇSwiat« (Poljska), UMAR (Portugal), Socialna Akademia  (Slovenija) te Gernika Gogoratuz Centro de Investigación por la paz (Španjolska).

Projekt je sufinanciran sredstvima Erasmus + programa Europske unije, Agencije za kulturu i medije SR Njemačke (BKM) te Savezne agencije za građansko obrazovanje (BPB).