KS kultura sjećanja / remembrance culture

Ženske perspektive o demokratizaciji

FPDT logo
10. siječnja 2023.

Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih

Projekt ima za cilj potaknuti međusobno razumijevanje među građanima različitih europskih zemalja, promovirajući događaje, aktere i skupine koje su se borile za pluralizam, demokraciju i slobodu. Ovim projektom želimo istaknuti hrabre žene koje su doprinijele demokratskim tranzicijama u Europi, pružajući otpor političkog nasilja i suprotstavljajući se totalitarnom i autoritarnom ograničavanju ljudskih prava.

Projekt ima tri dimenzije kroz koje će istaknuti značaj demokratskih tranzicija u Europi. Prvo, dat će uvid u uključenost žena u demokratske promjene i društvena i politička previranja u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Španjolskoj. Drugo, projekt ima snažnu obrazovnu dimenziju koja se ostvaruje kroz brojne edukativne aktivnosti za mlade i trening za nastavnike. Treće, projekt će razviti dimenziju javnog zagovaranja koja će uključiti europske građane, donositelje odluka i javne dužnosnike u dijalog o tome kako postići rodnu ravnopravnost u razumijevanju povijesti.

U projekt su uključena studijska putovanja, edukativne radionice za mlade, javne diskusije s građanima i europarlamentarcima, trening za nastavnike te konferencija „(Ne)vidljivost doprinosa žena demokratskim tranzicijama u Europi”.

Na projektu surađujemo s organizacijama The Future Now Association (Bugarska), Lapsus – Laboratorio di analisi storica del mondo contemporaneo (Italija), Zavod APIS (Slovenija) te Asociacion Las ninas del tul (Španjolska).


Projekt sufinancira Europska unija.

Logo EU.png

Vijesti